Hoe krijg je Anorexia?

Anorexia nervosa is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door een extreem laag lichaamsgewicht, een intense angst om aan te komen en een verstoord beeld van het eigen lichaam. Mensen met anorexia eten doorgaans erg weinig en kunnen uitgeput raken. Sommigen stoppen helemaal met eten. Het kan moeilijk zijn om vast te stellen of iemand anorexia heeft omdat het lichaamsgewicht niet altijd een goede indicatie is. Soms is anorexia verborgen omdat mensen met de stoornis hun eetgedrag verbergen of liegen over wat ze eten.

De puberteit en de tienerjaren

Anorexia ontstaat meestal in de puberteit of in de late tienerjaren, maar het kan soms ook eerder optreden. Het komt vaker voor bij meisjes en vrouwen dan bij jongens en mannen. De stoornis kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals ondervoeding, uitdroging, hart- en nierproblemen, botontkalking en depressie. Soms is anorexia dodelijk.

Kan je genezen van Anorexia?

Anorexia is een eetstoornis waarbij iemand zichzelf ernstig ondergewicht toedient. Mensen met anorexia eten vaak heel weinig en vermijden voedsel dat ze als vet beschouwen. Soms is anorexia dodelijk. Anorexia is niet te genezen, maar met de juiste behandeling is het mogelijk om weer een gezond lichaamsgewicht aan te komen en de stoornis onder controle te krijgen. De behandeling van anorexia bestaat meestal uit gesprekken met een therapeut of een diëtist, en soms ook via medicatie.

Eetstoornis kenmerken

Anorexia is een eetstoornis waarbij iemand een extremere afkeer heeft van voedsel en een laag lichaamsgewicht heeft. Mensen met anorexia eten meestal heel weinig en kunnen zichzelf uithongeren. Sommigen stoppen helemaal met eten. Dit kan leiden tot ernstige en soms levensbedreigende gevolgen.

Oorzaken van anorexia

De oorzaken van anorexia zijn niet helemaal duidelijk. Het lijkt er echter op dat er sprake is van een samenspel van lichamelijke, emotionele en sociale factoren. Lichamelijke factoren kunnen bijvoorbeeld een rol spelen als er in de familie een eetstoornis voorkomt. Emotionele factoren kunnen zijn dat iemand zich onzeker voelt of moeite heeft met zichzelf te accepteren. Sociale factoren kunnen bijvoorbeeld zijn dat iemand onder druk wordt gezet om een bepaald lichaamsbeeld te bereiken.

Gevolgen van anorexia

Anorexia kan ernstige en soms levensbedreigende gevolgen hebben. Het kan leiden tot uitputting, hartritmestoornissen, bloedarmoede, botontkalking en een verminderde weerstand. Mensen met anorexia hebben ook een verhoogd risico op depressie en suïcide.

Behandeling van anorexia

Behandeling van anorexia kan bestaan uit individuele of groepsbehandeling, medicatiebehandeling en voedingsbehandeling. De behandeling is gericht op het verbeteren van het eetgedrag en het herstellen van het lichaamsgewicht.

Wat kan iemand met anorexia eten?

Wanneer iemand anorexia heeft, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het eten dat ze binnenkrijgen. Veel mensen met anorexia eten te weinig voedsel of eten voedsel dat bijna geen voedingswaarde heeft. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Voorbeelden van voedingsmiddelen

Een persoon met anorexia kan elk type voedsel eten, maar het is belangrijk om te kiezen voor voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. Voedingsmiddelen die veel eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen bevatten, zijn goede keuzes. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die anorexiapatiënten kunnen eten, zijn:

  • vlees: kip, vis, rood vlees
  • zuivel: yoghurt, kaas, melk
  • groenten: spinazie, wortels, broccoli
  • fruit: appels, bananen, aardbeien
  • noten en zaden: amandelen, walnoten, pompoenpitten
  • granen: volkorenbrood, havermout, quinoa
  • vetten en oliën: olijfolie, avocado, kokosolie
Het is belangrijk om te overleggen met een arts of diëtist over welk dieet het beste is voor een anorexiapatiënt. Sommige anorexiapatiënten moeten voedsel via een infuus krijgen, omdat ze te weinig eten om aan hun voedingsbehoeften te voldoen.